Handläggningsavgift tas ut enligt fastställd taxa i miljöbalken (handläggningstid 1 timme).
Kompostering av matavfall
Komposten får inte vara lufttät samtidigt som skadedjur inte ska kunna ta sig in. Behållaren ska ha ett lock och dess botten ska vara tät eller ha ett nät. Behållaren ska också vara så robust att den klarar av att avfallet blandas om.
Kompostbehållaren ska rymma allt komposterbart avfall som uppkommer i hushållet plus strömaterial. Ett riktvärde är 100 liter per person. I en väl isolerad behållare pågår nedbrytningen även under vintern. Då kan det räcka med halva volymen. Det kan ta upp till två år för en kompost att bli färdig beroende på typ av kompostbehållare, kompostmaterial och hur komposten skötts.
Kompostering ska ske utan att olägenhet för omgivningen uppstår. Du ansvarar själv för att ta hand om den färdiga kompostjorden. Ha som tumregel att ställa komposten närmare ditt eget hus än grannens.
Bokashi
Bokashi är en form av kompostering av matavfall, där vissa mikrober påbörjar nedbrytningen av matavfallet i en syrefattig miljö. Efter en tid grävs matavfallet ner i marken för att efterkomposteras.
Det finns några saker att tänka på vid kompostering med bokashi. Du måste följa instruktionerna om antal dagar som matavfallet ska stå innan det grävs ner. Det är viktigt att bokashin grävs ned djupt och täcks så att det inte kan grävas upp av djur. Under vintern behöver du kunna mellanlagra matavfallet i en varmkompost, när det inte går att gräva ned materialet. Information om mellanlagring ska beskrivas i anmälan.
Om du inte kommer att använda bokashimetoden under hela året måste du meddela hur matavfallet ska tas om hand övrig tid.
Om komposteringen avbryts ska det anmälas omedelbart till miljö- och hälsoskyddskontoret.
E-legitimation och e-postadress
Du behöver ha e-legitimation (Bankid) och en e-postadress för att kunna använda tjänsten.