Interpellationer regleras i kap. 5 §§ 59- 63 kommunallagen (2017:765). Av lagen framgår att en ledamot (och tjänstgörande ersättare) får ställa en interpellation och att den ska riktas till ordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning eller till de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer.
Interpellationerna ska ha ett bestämt innehåll och vara försedda med motivering. Interpellationer ska avse ämnen som hör till fullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. De får dock inte avse ärenden som rör myndighetsutövning mot någon enskild. Interpellationer bör ställas endast i angelägenheter av större intresse för kommunen eller regionen.
En interpellation ska vara skriftlig och undertecknad av en ledamot. Den bör ges in till styrelsens kansli senast sju dagar före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa
den. En interpellation bör besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter det då interpellationen ställdes. Ett svar på en interpellation ska vara skriftligt. Uppgift om att interpellationssvar kommer att lämnas vid visst sammanträde bör tas in i tillkännagivandet om sammanträdet. Den ledamot som har ställt interpellationen bör få del av svaret senast dagen före den sammanträdesdag då svaret ska lämnas.